{ "title": "Akut Dermatit", "image": "https://www.dermatit.gen.tr/images/akut-dermatit.jpg", "date": "19.01.2024 02:05:04", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Akut dermatit, Akut hızlı başlayan ve kısa sürede hastalıkların tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Dermatit ise egzama ile eş anlamlıdır. Özellikle çocuklarda çok sık görülen akut dermatit uzun süre devam eden ve tekrarlama gösteren alerjik bir deri hastalığıdır. Neredeyse her 10 çocuktan birinde akut dermatit görülür. Yetişkinler de bu oran azımsanmayacak kadar çoktur.

Akut dermatit belirtileri nelerdir?
Kişide ve çocuklarda bu belirtiler görüldüğünde egzamadan şüphe edip doktora gitmek gerekir. Bu belirtilerin görüldüğü kişilerin ve çocukların anne, baba ve akrabalarında egzama hastalığı bulunması kişinin akut dermatit olma ihtimalini daha çoğaltır. Kişi doktor tarafından muayene edilir ve bulguların akut dermatit olup olmadığı değerlendirilir. Kandan ve bulgulardan yapılacak olan alerjik testleri sonrasında akut dermatit tanısı konulabilir.

Akut dermatit tedavisi, Öncelikle akut dermatite neden olan sorunlar ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin, Alerjen durumlar hassasiyet kimyasallardan korunma gibi saptanan neden olan durumlar saptanarak ortadan kaldırılır. Egzama gelişmesinde genetik faktörler çok önemlidir. Bazı kişilerde görülen genetik bozukluk egzama oluşmasına neden olur. Genetik bozukluk cildi dış etkenlerden koruyan bariyer özelliğinde bozulma görülebilir. Bazı durumlarda ise gıdalardan kaynaklanan alerji durumlarında akut dermatit görülebilir. Bu gıdanın gıdanın tespit edilip tüketilmemesi gerekir. Gıda alerjinine bağlı bir alerji ise gıdaya devam ettikçe hastalık son bulmaz. Akut dermatit nedeninin bir diğeri ise cildin yapısında bulunan yağ miktarında ve içeriğinde değişme olmasıdır. Cildin yapısındaki bu değişme sonucunda deriden yoğun su kaybolur. Bu su kaybı dirençli kaşıntı ya neden olur. Cildin yapısının ve elastiyetinin bozulmasıyla birlikte çeşitli kimyasal maddeler ve alerjik gıdalar cilde daha fazla zarar vererek iltihap hücrelerin cilt bölgesine toplanmasına neden olur. Doktorun önereceği kortizon içerikli krem ve merhemler kullanılır. Antibiyotikli pomadlar ve antibiyotik tedavisi uygulanır. Süreç bazen kısa olmakla birlikte bazen sabır gerektiren uzun olabilir. Sonuç itibariyle birçok akut dermatit tedavi şekli ile sonuç alınarak tamamen iyileşebilir. Bu süreçte destek amaçlı hijyeni dikkat etmeli kişisel bakım ürünlerini organik kimyasal olmayan ürünlerden tercih edilmelidir. Giysiler rahat, bol ve pamuklu kumaşlardan tercih edilmelidir.
" } ] }