{ "title": "Atopik Dermatit", "image": "https://www.dermatit.gen.tr/images/atopik-dermatit.jpg", "date": "21.01.2024 01:03:18", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Atopik dermatit, aslında günümüzde hemen hemen herkesin bildiği ve birçok kişinin hayatı boyunca bir kere bile olsa yaşadığı egzama hastalığının alerjik olan çeşididir. İnsanlarda yaygın olarak görülen ve özellikle koli bacak gibi eklemlerde etkili olan alerjik egzama, belli bir süre sonra çok ciddi bir hal alarak hem bazı sağlık sorunlarına hem de estetik problemlere neden olmaktadır. Bu nedenle ister alerjik olsun ister normal egzama hastalığı olsun gerekli olan tedavilerin yapılması şarttır. Atopik egzama, birçok farklı nedenle ortaya çıktığı gibi özellikle çocukları hedef almaktadır. Bu nedenle atopik dermatit en çocuklarda karşılaşılan bir hastalıktır. Atopik dermatit, direk olarak insanlarda bağışıklık sisteminin vermiş olduğu bir tepkidir. Bu rahatsızlık alerjik bir durum olduğu için ara ara ortadan kalkarak tekrar meydana gelebilmektedir. Atopik dermatit sorununun meydana gelmesi durumunda ortaya çıkan bazı belirtiler ise hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ciddi bir sorun haline gelir. Çocukların yüzde onu kadarını etkileyen bu hastalık, yetişkinlerin yaklaşık olarak yüzde üçü kadarını etkilemektedir. Bu hastalık için erkenden tedavilerin yapılması sorunların daha da büyümesini engelleyecektir. Fakat atopik dermatit, alerjik bir durum olduğu için net olarak tedavi edilememektedir. Bu durumlarda alerjenlerden uzaklaşmak ve bazı önlemler almak atopik dermatit sorununun ortaya çıkaracağı durumların önüne geçecektir.

Atopik dermatit ne gibi belirtilere neden olur?

İnsanlarda meydana gelen atopik egzama genellikle herkeste aynı belirtilere neden olarak kendisini göstermektedir. Bu belirtiler;
Tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Atopik dermatit rahatsızlığının tanısının konulabilmesi için öncelikle kişilerde bazı bulguların tespit edilmesi gerekmektedir. Bunun için hastalarda ön muayene olarak fiziki gözlem yapılır. Bu şekilde hastalığın deri üzerinde meydana getirmiş olduğu değişimler gözlemlenir. Daha sonra eğer gerekirse bazı laboratuvar testleri yaparak bu sorunun tam olarak teşhisi yapılır. Hastaların yaklaşık olarak yüzde kırkı kadarında bu durum besin alerjisi olarak ortaya çıkar. Çocuklarda ve bazı erişkinlerde bu rahatsızlık bazen evlerde meydana gelen tozlu ortamlardan da kaynaklanabilmektedir. Fakat genellikle kişinin ergenlik dönemlerinde bu rahatsızlık ciddi bir derecede azalır.

Atopik dermatitin tedavi aşamasında ise ilk olarak hastalığın şiddetine bakılır. Hastalığın şiddetine bağlı olarak insanlarda kortizonlu merhemler kullanılmaktadır. Bu şekilde bazı durumlara dikkat edildiğinde atopik dermatidin üzerinden gelinebilir.

Atopik dermatit için dikkat edilecek hususlar
" } ] }