{ "title": "Bebeklerde Atopik Dermatit", "image": "https://www.dermatit.gen.tr/images/bebeklerde-atopik-dermatit.jpg", "date": "20.01.2024 14:08:59", "author": "erhan aydar", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Atopik Dermatit, yani egzama rahatsızlığı sık olarak görülmektedir. Bu hastalık neredeyse her 10 bebekten bir tanesinde kendini gösteren bir hastalık çeşididir. Bebeklerde atopik dermatit olması bu bebeklerin ileride astım rahatsızlığı ile alerji sebebi ile meydana gelen nezle olması riskini de beraberinde getirmektedir. Bebeklerde sıklıkla görülen bu hastalık alerji sebebi ile meydana gelmekte ve uzun süre devam edebilmektedir.

Bebeklerde Atopik Dermatit Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde atopik dermatit hastalığının ilk meydana gelen belirtisi bebeklerin yanaklarında oluşan kızarıklıklar olmaktadır. Bazen azalan bazen de çoğalan bu belirtiyi ebeveynler genellikle öpme sebebi ile meydana geldiğini düşünmektedirler. Ancak bebeklerin yanaklarında meydana gelen bu belirtiler atopik dermatit hastalığının başladığına işaret etmektedir. Bebeğin ileri ki dönemlerinde bu kızarıklıklar boyunlarının alt kısımları ile kol ve bacaklarının dışarı bakan yerlerinde meydana gelmeye başlamaktadır. Bebeğin ileri ki yaşlara gelmesi ile ise hastalık kendisini eklem bölgelerinde de göstermeye başlamaktadır. Bu durumda bebeğin cildinin kuru olması, kaşıntıyı ve bebeğin huzursuz olmasını da beraberinde getirmektedir.

Bebeklerde Atopik Dermatit Teşhisi Nasıl Koyulur?

Bebeklerde yukarıdaki belirtilerin görülmesi halinde atopik dermatit hastalığından şüphe edilmesi gerekmektedir. Özellikle de bu bebeklerin birinci dereceden akrabalarından birinde hepatit dermatit hastalığının olması halinde bebekte de bu hastalığın olacağı şüphesi daha da fazla olmaktadır. Bu belirtileri gösteren bebeğin muayene edilmesi ve ardından aileden de alınan bilgiler ışığında atopik dermatit şüphesi olması halinde buna yönelik testlerin uygulanması gerekmektedir. Bu belirtiler bebekte daha çok ilk üç ay içerisinde meydana gelmekte ve bebeğin ebeveynleri tarafından, bu testlerin uygun olmadığı düşünülse de aslında gerçek bu değildir ve bu testler bebeğin doğumunun ardından her yaşta insana uygulanabilmektedir.

Atopik Dermatit testleri bebeklerin sırtından çocukların ise kolundan yapılmaktadır. Ayrıca, bu testlerin bu alanda Uzman doktorların gözetimi altında yapılması gerekmektedir. Böylece bebeğe konacak teşhisin kesin olması ve gidişatın yolunda seyretmesi de daha güvenli olmaktadır. Testin doğru bir şekilde yapılmamış olması halinde bebekte alerji olmasına karşın yanlış saptamada bulunulabilmekte bu da bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bunun yanı sıra alerji testleri tek başına teşhisin konulması için yeterli olmamaktadır. Yapılan testin kesin olarak değerlendirilebilmesi için hem alanında deneyim sahibi hem de doğru yorumlama yapabilen kişilerin olması gerekmektedir. Atopik dermatit testinin sonucunda alerjinin varlığının bulunması halinde bu alerjinin atopik dermatit hastalığının gerçek sebebi olup olmadığının da araştırılması gerekmektedir. Bu konuda en fazla deneyim sahibi olan kişiler ise çocuk alerji uzmanları olmaktadır.

Bebeklerde Atopik Dermatit Tedavisi Nasıl Olur?

Bebeklerde Atopik dermatit tedavi sürecinde bebeklerin alerjiye sebep olan maddelerden ve kimyasallarda uzak tutulması gerekmektedir. Ayrıca cildin devamlı olarak nemlendirilmesi de önemli bir diğer husustur. Bu önlemlerin yanı sıra bebeğin cildine farklı tedaviler de uygulanmaktadır.
" } ] }