{ "title": "Bebeklerde Seboreik Dermatit", "image": "https://www.dermatit.gen.tr/images/bebeklerde-seboreik-dermatit.jpg", "date": "19.01.2024 17:57:16", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Bebeklerde seboreik dermatit; halk arasında konak adı verilen bir cilt hastalığıdır. Bebeklerin ilk 6 ayında daha çok görülmektedir. Bebeklerde biotin eksikliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda genellikle yanaklar, kaşlar, bez bağlanan yerler, saçlı deri, kulak arkaları, boyun kıvrımlarında ve koltuk altında görülür. Bu rahatsızlığa yol açan en bilinen etkenlerden biri malassezia mantarıdır. Vücutta bu mantarın değeri yükselişe geçtiğinde seboreik dermatit hastalığı da yükselişe geçmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemindeki bazı sorunlarda bu hastalığa yol açmaktadır. Nörolojik durumlar, mevsimler etkiler, çevresel faktörler, beslenme alışkanlıkları, metabolik değişiklikler, ortam ısısı, atopi, seboreik dermatit dışında alınan bazı ilaçlar, stres, yorgunluk, vasküler değişiklikler bu hastalığı alevlendirmektedir.

Seboreik dermatit hastalığı iki tipten oluşur. Akut seboreik dermatit ve kronik seboreik dermatit'tir. Bunların belirtileri ve tedavileri de birbirinden farklılık gösterir. Akut seboreik dermatit 1-6 haftadan kısa sürerken, kronik seboreik dermatit 6 haftadan daha uzun sürer.

Bebeklerdeki belirtiler, sarımsı pullanma ve kızarıklık olabilmektedir. Ayrıca zaman zaman kaşıntı olmaktadır. Bu hastalığın belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermektedir.

Bebeklerde seboreik dermatit tedavisi nasıl yapılır?

Seboreik dermatit hastalığı için bebekler için özel üretilmiş şampuanlarla nazikçe yıkayarak tedavi etmek için faydalıdır. Ayrıca saçlı deride oluşan yağlı ve kabuk bağlamış konak için banyo yaptırmadan önce bebe yağı veya sızma zeytinyağını saçlı deriye sürerek yarım saat beklettikten sonra ince telli bebek tarağı ile tarayarak kabukları yavaşça kaldırın. Daha sonra şampuan kullanabilirsiniz. Ayrıca hafif kortizon içeren krem veya losyonlar, ciclopiroks veya ketakanazol adlı mantar ilaçları ilaçları da kullanılabilir. Erişkin olan hastalarda daha güçlü kortizonlu ilaçlar ve medikal şampuanlarla tedavi edilir. Dikkat edilmesi gereken husus bebeklerde kullanılan kortizonlu ilaçlar dikkatli kullanılmalıdır. Çünkü deriden emilen kortizondan dolayı cushing sendromu denilen ciddi hastalıklara neden olmaktadır. Doktor kontrolünde kullanılması uygun olur.
" } ] }