{ "title": "Dermatit Çeşitleri", "image": "https://www.dermatit.gen.tr/images/dermatit-cesitleri.jpg", "date": "20.01.2024 16:58:29", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Dermatit çeşitleri, diğer adıyla egzama olarak bilinen dermatit, genelde cildin birçok kimyasal maddeyle temas etmesi sonucu cildin duyarlı hale gelmesiyle ya da çeşitli genetik ve çevresel faktörlerinde etkisiyle gelişen iltihaplı ve alerjik bir deri hastalığıdır. Egzama vücudun birçok yerinde ya da belli bir bölgede görülebilir. Bazı egzama vakaları sulu yaralar şeklindeyken bazıları, deride şişlik, pütür pütür ve kızarık bir deri, kaşıntılı, kabuklaşmış ve kalın bir deri tabakası şeklinde de görülebilir. Çok sık karşımıza çıkan bu deri hastalığı genelde 1 yaşında ortaya çıkar. Bazı hastalarda çocukluk dönemi geçmeden iyileşme gösterirken, bazı hastalarda bu süre uzar ve uzun yıllar devam edebilir. Hastanın psikolojisini de etkileyen egzama ölüme yol açmaz, bulaşıcı bir hastalıkta değildir. İlaçlarla yapılan tedavi sonucunda hastalık kontrol altına alınabilir. Egzama oluşumunun birçok nedeni vardır. Bunlardan bazıları sabun, deterjan, çamaşır suları, şampuanlar, kullanılan bazı dezenfektanlar, stres, genetik faktörler, bağışıklık sisteminin zayıf olması, sigara kullanımı, hava şartları, hormonal dengesizlik gibi sebepler de egzama oluşumunu tetikleyen nedenler arasında yer almaktadır.

Dermatit çeşitleri nelerdir?
Bu türlerin arasında en sık karşılaştığımız 3 çeşit dermatit bulunur. Bunlar atopik dermatit (Alerjik egzama), seboreik dermatit, kontakt dermatitdir.

Atopik dermatit: Atopik derinin aşırı duyarlı olması demektir. Bu durumdaki bireyler genetik olarak alerjiye yatkın bireylerdir. Çevresel faktörler ya da alerji yaratabilecek kimyasallara karşı aşırı duyarlılık gösterirler. Alerjiye neden olabilecek bazı etkenler şunlardır; polen, toz ya da çeşitli gıda maddeleri. Bu dermatit türünde kızarıklık, iltihaplanma ve en yaygın olarak da kaşıntı görülmektedir. Vücudun en çok surat, kafa derisi, eller, ayaklar, vücut kıvrımları gibi bölümlerinde etkilidirler. Tedavi yöntemi olarak antibiyotikler, bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar, steroid merhemler kullanılabilir. Vücudu sürekli nemli tutmakta önemlidir.

Seboreik dermatit: Yağ hücrelerinin salgıladığı maddeye sebum (Cilt yağı) denilmektedir. Yağ bezlerinin sık bulunduğu bölgelerdeki cilt hastalıklarına seboreik egzama denilir. Bu bölgeler burun kenarları, kulak arkası, kafa derisi, göğüs bölgesi gibi yağlanmanın en çok olduğu yerlerdir. Yağlanma ve kaşıntı ile başlayan rahatsızlık deride pullanma, kabuklanma ile saç dökülmesi gibi ciddi sorunlara sebep olabilmektedir. Bu hastalığa bir çeşit mantarın yol açtığı da düşünülmektedir. Tedavi yolu genelde kullanılan antifungal şampuanlar ve kremlerdir. Çay ağacı yağı da doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

Kontakt dermatit: bu dermatit çeşitleri arasında bir maddeye temas ettikten sonra gelişir. Bu maddeler deterjanlar, kozmetik ürünler (Saç boyası, çeşitli kremler), giysiler ya da metal bir maddeye dokunmak kontakt dermatit nedeni olabilir. Kontakt dermatit de 2 farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır. İlki alerjik kontakt dermatit diğeri ise tahriş eden kontakt dermatittir. Bu egzama türü vücudun temas ettiği yerde kızarıklık, iltihaplanma şeklinde görülmektedir. Şikâyetler bir hafta ya da biraz daha uzun bir sürede kaybolabilir. Böyle bir durumda yapılması gereken alerjiye neden olan maddeden uzak durmak, temas edilen bölgeyi su ile temizlemektir. Rahatsızlık devam ederse Uzman bir dermatoloğun önereceği tedavi şekline uyulmalıdır.
" } ] }