{ "title": "Dermatit", "image": "https://www.dermatit.gen.tr/images/dermatit.jpg", "date": "18.01.2024 22:30:24", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Dermatit, Egzama başka bir adıyla dermatit, cildin farklı maddelerle temas etmesi sonucunda duyarlı hale gelmesiyle veya çeşitli genetik ve çevresel etkenlerin ortaya çıkardığı iltihaplı ve alerjik bir deri hastalığıdır. Egzamada, pütürlü, kaşıntılı, şişkin, kırmızı renkte ve kabuklanmış döküntüler görülür. Vücudun birçok bölgesinde görülebilir. Egzama vakalarının bazılarında sulu yaralar görülebilir. Kaşınma fazla olduğu zaman mikrop kapabilir. Tedavi edilmez ise ciltte, kalınlaşma, soyulma olup, cildin rengi koyu bir hale gelebilir. Annede alerjik bir hastalık varsa yeni doğan bebeklerde egzama görülme riski artar. Kişinin psikolojisini etkileyen egzama, ölüme yol açmaz ve insandan insana geçmesi imkânsızdır.

Dermatit nedenleri; Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan egzamanın, farklı tipi ve belirtileri vardır. Nedenlerinden en çok görüleni alerjidir. Bu şekilde meydana gelen egzamaya atopik dermatit denir.

Atopik dermatiti; Bebeklik, çocukluk ve erişkin dönemi olmak üzere üçe ayrılır. Daha çok astım ve saman nezlesi olan hastalarda görülür. Duygusal ve psikolojik nedenler bu hastalığın ortaya çıkma riskini arttırır. Genetik nedenlerden dolayı, yağlı ciltlerde ve saçlarda egzama görülebilir. Egzama vakalarının bazılarında cildin altında sıvı birikmesi görülebilir. Olumsuz sağlık koşulları, stres, makyaj malzemeleri dermatite yol açan nedenler arasında bulunur.

Dermatit belirtileri; Nedenlerini saydığımız dermatit türlerinin kendine özgü belirtileri vardır. Bunların başında atopik dermatitte, yani alerjik maddelerin sebep olduğu egzamada, ellerde, dirseklerde, ayaklarda ve yüzde, kaşıntı, deri dökülmesi, kızarıklık yaygın olarak görülür. Alerjen maddelere doğrudan temas sonucu ortaya çıkan temas dermatitinde ise kızarıklık ve kaşıntı meydana gelir. Yağlı cilt ve saçlarda ortaya çıkan egzamada, kepek tarzında kaşıntı vardır. Çocuklarda kabuklu döküntü şeklinde olur. Sürekli kaşınan hastalarda ise cilt üstünde sert ve rengi koyulaşmış alanlar vardır. Makyaj veya kremlerin yol açtığı ve genelde kadınlarda görülen dermatitte ise yüzde, burun, yanak ve ağız çevresinde sivilce tarzında bulgular vardır.

DermatitTedavisi; Egzama tehlikeli bir hastalık değildir, egzamalı hastaların rahat etmek için almaları gereken önlemlerin en önemlisi yarayı kaşımamaktır. Egzamalı kişilerin uçuk hastalığı olan kişilerden uzak durmaları gerekir. Egzamalı deri uçuk virüsüne karşı dirençsiz olduğu için virüs alınırsa enfeksiyon yayılabilir. Egzamalı hastaların çiçek aşısı olmaması gerekir, normal bir hastaya hiçbir zararı olmayan bu aşı, egzamalı çocuklara yapıldığı zaman ölümcül olabilen ateşli bir hastalığa yol açabilir. Egzama tedavisinde kullanılan birçok ilaç vardır. Çinko bileşimleri ve kortizonlu deri merhemleri egzamalı yere doktor tavsiyesine göre sürülür. Egzamalı insanların kaşınması neredeyse imkânsız olduğu için tırnaklarını kısa ve temiz tutmaları zararı bir nebze de olsa azaltır. Egzama hastane tedavisi gerektirecek kadar ağır bir hastalık değildir.
" } ] }