{ "title": "Kontakt Dermatit", "image": "https://www.dermatit.gen.tr/images/kontakt-dermatit.jpg", "date": "23.01.2024 04:25:33", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "Kontakt dermatit temas eden bir madde nedeniyle ciltte ortaya çıkan döküntüler ve kızarıklıklardır. Genellikle alerjiye neden olan belli bir maddenin cildi tahriş etmesi şeklinde görülür. Alerjen maddeler kozmetik ürünleri, sabun, takılar veya ısırgan otu gibi bazı bitkiler olabilir. Tehlikeli bir hastalık olamayan Kontakt dermatit sık sık kaşıntıya neden olduğu için oldukça rahatsızlık vericidir.

Kontakt Dermatit Belirtileri Nelerdir?

Kontakt dermatit tahrişe neden olan maddenin ciltte temas ettiği bölgede görülür. Örnek olarak; otların arasında dolaşırken ısırgan otuyla temas eden ayak ve üst kısımlarında kontakt dermatit meydana gelebilir.

Genellikle maddeyle temastan sonraki birkaç dakika içinde başlayan kontakt dermatit birkaç saat içerisinde yok olur. Ancak bazen 4 hafta kadar sürebilir.

Kontakt dermatit belirtileri nelerdir?
Belirtilerin şiddeti.
Bağlı olarak değişir.

Kontakt Dermatit sebepleri nelerdir?

Kontakt dermatit maddenin cilde temasıyla tahriş etmesi veya vücutta alerjik reaksiyon oluşturması nedeniyle oluşur demiştik. Binlerce maddeden herhangi biri buna sebep olabilir. Yaygın olarak Kontakt dermatite sebep olan maddeler şunlardır:
Kontakt Dermatit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle tedaviye Kontakt dermatite sebep olan maddenin bulunması ile başlanır. Belirtilere neden olan bu maddeden uzak olunduğu sürece bir şikâyetle karşılaşılmaz. Hekim yama testi isteyebilir, bu şekilde olası bir alerji ve alerjen teşhis edilir.

Ayrıca şu yöntemler kullanılabilir;

" } ] }