{ "title": "Seboroik Dermatit", "image": "https://www.dermatit.gen.tr/images/seboreik-dermatit.jpg", "date": "21.01.2024 13:48:27", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "Seboroik Dermatit ya da yağlı egzama, ilk defa 1887 yılında Paul Gerson Unna tarafından tanımı yapılan, genellikle sebase gland adı verilen yağlı hücrelerin yoğun olduğu vücut bölgesinde görülen eritemli, infiltre, kronik, tekrarlayıcı, yağlı sarımsı skuamlar ile karakterize olan, yüzeysel inflamatuar, kendiliğinden alevlenme ve azalma gösteren bir cilt hastalığıdır.

Seboroik Dermatit kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir. En büyük özelliği sebase gland denilen yağlı hücrenin daha çok yoğun olduğu saçlı deri, sırt bölgesinin üst kısmı, yüzün T bölgesi, göğüs bölgesinin ön kısmı, kulak arkası ve kulak içi gibi bölgelerde yerleşim gösteren bir hastalık olmasıdır.

Seboroik Dermatit Kimlerde Görülür?

Seboroik Dermatit sebebi belli olmayan enflamatuvar ve kaşıntılı bir hastalıktır. Görülme sıklığı %1-3 civarıdır. Genellikle ergenlik -adolesan döneminde ve 20-50 yaşları arasında yani postadolesan döneminde ortaya çıkar ve uzun yıllar azalma, artma şeklinde devam eder.

Seboroik Dermatite erkeklerde kadınlara nazaran daha fazla rastlanır. Klinik özelikleri hastanın yaşına, hastalığın alevlenme dönemlerine ve hastalığın yerleşim bölgelerine göre değişir. Seboroik dermatit hastalığının yayılma özelliği yoktur.

Seboroik Dermatitin Neden Olur?

Seboroik Dermatit sebebi tam olarak bilinmeyen, birçok faktörün rol aldığı multifaktöriyel bir hastalık olarak tanımlanır. Yorgunluk, stres, androjenler, depresyon, mevsim değişiklikleri, mikroanjiopatik olabilen vasküler bozukluklar, bağışıklık sisteminin vücutta oluşan antijenlere karşı oluşturduğu anormal durumlar, basınç değişiklikleri, giyim, beslenme şekli, besin alerjisi, kadınlarda cinsel üreme kapasitesinin azalarak tamamen yok olduğu hormonal değişiklikler, pityrosporum ovale mantarı, erkeklerde üreme kapasitesinin düşüş gösterdiği 45-60 yaş dönemi gibi faktörler ve başka nedenler ile alınan bazı ilaçlar seboroik dermatit hastalığı için risk faktörleri olabilir.

Seboroik Dermatit Belirtileri Nelerdir?

Seboroik Dermatit belirtileri yerleşim alanlarında kırmızı üzerinde yağlı ve sarımsı kepeklenmeler ile tanımlanır. Saç derisinde yerleşim gösteren seboroik dermatit genelde kepekle karıştırılır, ancak saç derisindeki kepek daha küçük, ince ve beyazımsı küçük kabuklanmalar halindedir, ama seboroik dermatit saçlı deriye yerleştiğinde daha geniş alanlarda ve daha sarımsı kabuklar ile kendini belli eder. Seboroik Dermatit alevlenme dönemlerinde genellikle yanmalı kaşıntı ile karakterize olur. Aynı zamanda koltuk altı, kulak arkası, genital bölge gibi katlantı yerlerine yerleşim gösterdiği durumlarda bu bölgeler nemli olduğundan kepeklenme olmaz. Bu bölgelerde genellikle fissür adı verilen çatlayan ve geçmeyen yaralar şeklinde lezyonlar görülür.
" } ] }