Alerjik Dermatit Belirtileri ve Tedavisi
24 Haziran 2024

Alerjik Dermatit Belirtileri ve Tedavisi

Alerjik Dermatit

Alerjik Dermatit, kronik, tekrarlayan, pembe-kırmızı renkli, yüzeyi pütürlü kaşıntılı döküntülerle karakterize bir hastalıktır. Aktif belirtiler vücudun tamamına yayılmış veya bir bölgede sınırlı kalabilir. Bu döküntüler, pembe renkli, sulu ve kaşıntılı yaralar şeklinde kendini gösterir. Şikâyetlerin sürekli olarak tekrarlandığı veya iyileşmediği durumlarda cilt kalınlaşması, çizgilenmeler, soyulmalar ve renk koyulaşması kendini gösterebilir. Çoğunlukla çocukların %1-3'ünde görülen bu hastalık, annesinde alerjik hastalık olan yeni doğan bebeklerde %27 oranında görülür. En çok görülme yaşı 1 yaş civarındadır. Çocukların yarısında ergenlik çağına kadar sürebilirken, bir kısmında ise hastalık tamamen geçmez. 1 yaşından itibaren ortaya çıkan belirtilerin yıllarca sürmesi mümkündür. Atopik dermatit sıklığı zaman geçtikçe artmakta olan bir deri hastalığıdır. Atopik dermatit, ufak çocuklarda daha çok görülmesine rağmen her yaştan hastayı etkileyebilir. Alerjik dermatit (Atopik dermatit) bulaşıcı değildir.

Alerjik Dermatit Belirtileri Nelerdir?

  • Yoğun kaşıntı
  • Bebeklerde ve ufak çocuklarda atopik dermatit çoğunlukla yüzü, dirsekleri ya da dizleri tutar fakat vücudun başka alanlarına yayılabilir.
  • Tekrarlayan döküntüler; deride kuru, düzensiz ya da pullu bölgeler
  • Daha büyük çocuklarda ve erişkinlerde, atopik dermatit çoğunlukla elleri, boynu, dirseklerin iç yüzeyini, arkasını ve ayak bileğini tutar.
  • Deride kalınlaşma olabilir.
  • Göz altında koyu renkli gölgeler
  • El ve ayak tabanı çizgilerinin normalden fazla belirginleşmesi
  • Yanak, sırt, kol ve bacakta sınırları belirgin soluk renkli bölgeler

Kaşıntı, atopik dermatitin (Alerjik dermatit) en rahatsız edici belirtisidir. Büyük çocuklarda döküntülerden önce kaşıntı görülebilir. Kaşıntı nedeniyle uyku düzeninin bozulması, çocukların okul hayatlarına adapte olamamalarına yol açabilir.

Alerjik Dermatit: Belirtileri

Hastalığın başlangıç yaşına göre belirtilerin vücuttaki dağılımı değişiklik gösterir.

  • Bebeklik Dönemi Alerjik Dermatit: 2 ay-2 yaş arası çocuklarda rastlanır. Belirtiler yüzde, saçlı deride, boyunda, sırtta, diz ve dirsek bölgelerinde kendini gösterir. Çoğunlukla simetrik sulu, kepekli, kızarık yaralar görülür. Bebeklerin devamlı olarak yakınlarındaki cisimlere sürtünerek kaşınmaya çalıştıkları gözlemlenir. Bu dönemde kendini gösteren hastalık 3 yaşında iyileşebilir hatta ileri çocukluk yaşlarında da devam edebilir.
  • Çocukluk Çağı Alerjik Dermatit: 2-12 yaşları arasında görülür. Bulgular sıklıkla dirsek önü, diz arkası, boyun, el ve ayak bileğinde görülür. Belirtilerin görüldüğü cilt bölgelerinde kuruluk, çizgilenme, sulanma ve kaşıntı vardır.
  • Erişkin Dönemi Alerjik Dermatit: Çocukluk çağı atopik egzamasının devam etmesi ya da ilk kez 12-20 yaşlar arasında başlayan cilt hastalığı olarak ortaya çıkabilir. Cilt yaraları daha çok dirsek önü ve diz arkasında bulunur, ellerde de olabilir. Bazen göz çevresi ve ağız etrafında kuruluk ve cildin dökülmesi eşlik edebilir. Genellikle kronik olarak seyreder.

Alerjik Dermatit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Koruyucu Önlemler:

Bu hastaların ciltleri gereğinden fazla kurudur. Cilt kuruluğu hastalığın alevlenmesine neden olur. Bu sebeple cildin sürekli olarak nemlendirilmesi önemlidir. Bu kişiler normal sabun kullanmamalıdır. Eğer hastanın bir gıdaya duyarlılığı varsa bu gıda mutlaka diyetinden çıkarılmalıdır. Sorun çevresel bir faktörse onlardan da kaçınmak gerekir. Ilık su banyosunun yanı sıra kokusuz sabunlar kaşıntıyı azaltır. Havlu ile nazikçe kurulanmalı ve hemen nemlendirici krem sürülmelidir. Aşırı belirtiler için kortizonlu kremler kullanılabilir ama bu kremler kesinlikle yüzdeki belirtilere uygulanmamalıdır. 12 yaşından küçük çocuklarda uyku yapmayan ve uzun etkili antihistaminikler kullanılmalıdır. Tırnaklar kısa kesilmeli, yumuşak ve pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Hafif ve parfümsüz deterjanlar kullanmak daha iyi olur. Eğer belirtilerde sulanma varsa hasta mutlaka doktoruna başvurmalı ve gerekli antibiyotikleri kullanmalıdır.

İlaç Tedavisi:

Kaşıntı önleyiciler, bu hastaların en önemli şikâyeti kaşıntıdır. Bu şikâyetlerin ortadan kalkması için doktorunuzun önerdiği ilacı şikâyetlerin çoğaldığı dönemlerde kullanmak gerekir. Merhem, krem, yağlı krem ve losyonlar cilt lezyonlarının üzerine haricen ince tabaka halinde doktorunuzun önerdiği kullanma süresi dikkate alınarak uygulanır. Bu ürünlerin güzel yanı, en az steroid kadar etkin olmalarına rağmen yan etkilerinin olmaması ve vücudun her yerinde kullanılabilmeleridir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Seboreik Dermatit Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Seboreik Dermatit Belirtileri ve Tedavisi

Atopik Dermatit Belirtileri ve Tedavisi

Atopik Dermatit Belirtileri ve Tedavisi

Saçta Seboreik Dermatit Nelerdir?

Saçta Seboreik Dermatit Nelerdir?

Dermatit Krem Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dermatit Krem Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Numuler Dermatit Belirtileri ve Tedavisi

Numuler Dermatit Belirtileri ve Tedavisi